World Café

World Cafe

Stel je voor … je zit met een groepje mensen aan een tafeltje in een gezellig café. Je merkt dat de discussie aan tafel sprankelt en dat ook aan de andere tafeltjes inspirerende gesprekken plaats vinden; gesprekken die er toe doen. Eigenlijk ben je wel nieuwsgierig wat er aan de andere tafeltjes wordt besproken.

Je merkt de stimulerende atmosfeer; je wilt weten waar die atmosfeer vandaan komt; je wilt weten wat er aan de andere tafeltjes wordt besproken; dat kan in een World Café!

Het café wordt nu een World Café!

We gaan wisselen van tafel en de groepen mengen. Één van ons blijft aan het tafeltje zitten en verwelkomt de nieuwkomers. Laten we de belangrijkste dingen gewoon op het tafelkleed schrijven. 

World Café is consensus

Een World Café brengt mensen en ideeën dichter bij elkaar

Het hele World Café is een hotspot van mensen, ideeën en discussie. Ideeën gaan met de mensen mee van de ene tafel naar de andere; verbanden worden steeds duidelijker. Terwijl aan de ene tafel een onderwerp breed  wordt neergezet, gaan ze aan een andere tafel de diepte in.

De oogst van een World Café

Al deze connecties leiden tot een hecht netwerk van ideeën. Met elke ronde, met elke wisseling van tafel, met elke discussie komen we bij elkaar en komen we tot een gedeelde mening.

In een laatste ronde van het World Café oogsten we … Hiermee komen we tot een gezamenlijk begrip en standpunt over een onderwerp of principiele vraag. Deze verbinding van diversiteit is de manier om tot inzichten te komen die kwalitatief beter zijn.

World Café - Discussie met betekenis!

Het principe van een World Café is mensen met elkaar laten praten. Onderwerpen van de discussies zijn issues die er toe doen. Geen priet-praat, maar echte levendige discussies. Stokpaardjes gaan één ronde mee … echte goede ideeën overleven alle rondes. Het "World Café" is een gestructureerd conversatie-proces bedoeld om een open en levendige discussie mogelijk te maken. 

Binnen een World Café worden ideeën in een grotere groep met elkaar verbonden. In essentie maakt een World Café gebruik van de collectieve intelligentie of collectieve wijsheid in de ruimte.

Een World Café leidt tot consensus

Op de volgeschreven tafelkleden ontstaat na (drie) rondes een mindmap; dit is de basis is om na de bijeenkomst verder te werken. Een World Café start altijd met een inspirerend verhaal van een moderator en eindigt met het gezamenlijk bespreken van wat er op de tafelkleden staat. 

Wanneer zet je de World Café methode in?

Een World Café komt het beste tot zijn recht met groepen groter dan 12 mensen (kan oplopen tot echt grote aantallen mensen - het record staat op 10.000). Het doel is met een consensus af te sluiten. In een World Café ligt de focus op onderzoeken en innoveren van een thema en niet op het oplossen van een probleem. De World Café methode is een open methode … Het gaat er dus niet om om een kant en klaar idee te ‘verkopen’, maar echt een thema uit te diepen.

Meer weten over het World Café?

World Café

Ook eens aan de gang met een World Café?

De planning en voorbereiding van een World Café vergt kennis van zaken. Met name de context en het ontwikkelen van de vraagstelling is cruciaal.

Het World Café zelf is gewoon leuk, de spelregels zijn eenvoudig en liggen ook op de tafels klaar.

Het oogsten, de verslaglegging en het verankeren in de organisatie is wel weer een klus die kennis en ervaring vereist.

Je kunt zelf aan de slag met een World Café, het basisboek dat je zoekt is 'the World Café' van Juanita Brown en David Isaacs, maar je kunt ons ook als sessieleider inhuren. We helpen je graag ...

Een World Café … beter, sneller en leuker dan brainstormen

Bij de meeste brainstorms gaan we aan de gang met de post-it’s, genereren veel ideeën, selecteren, etc. Bij een World Café gaat het allemaal veel speelser en opener.

Een World Café zet mensen en organisaties in beweging

Zelf een World Café organiseren? Bel eens voor een eerste voorbespreking. Wat kun en wil je zelf doen, en waar kunnen wij je bij helpen?

© 2018 The Innovator, All Rights Reserved   |   0522-851800   |   e-mail   |   colofon   |   boeken   |   contact